Ocena jakości ziarna różnych form owsa na podstawie składu chemicznego - Biel, Wioletta; Petkov, Krum; Maciorowski, Robert; Nita, Zygmunt; Jaskowska, Izabela (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006)
Materiał badawczy stanowiło ziarno pochodzące z doświadczenia poletkowego przeprowadzonego w RSD Lipnik k. Stargardu Szczecińskiego w 2003 roku. Do badań jakościowych wybrano rody: STH 15944, STH 7091, STH 16316 i porównywano je z odmianami nagoziarnistymi (Polar i Akt) oraz z odmianą oplewioną — Chwat. Owies nagoziarnisty zawiera około 20% więcej białka ogólnego w ziarnie i ponad 66% tłuszczu surowego. Mniejsza zawartość włókna surowego oraz strukturalnych frakcji włókna w odmianach owsa nagoziarnistego stwarzają nowe możliwości wykorzystania tego zboża w żywieniu zwierząt monogastrycznych. Badane rody krótkosłome owsa nagoziarnistego tylko sporadycznie wykazywały gorsze parametryi jakościowe ziarna w porównaniu z wzorcowymi odmianami nagoziarnistymi Akt i Polar.