Plon ziarna owsa w zależności od nawożenia mikroelementami - Kozera, Wojciech; Majcherzak, Edward; Barczak, Bożena; Nowak, Krystian (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006)
W latach 1999–2001 przeprowadzono jednoczynnikowe doświadczenie polowe, w którym określono plon ziarna i białka oraz zawartość azotu ogólnego w ziarnie owsa nawożonego dolistnie roztworami mikroelementów (Cu, Zn, Mn, Mo, B) w formie pojedynczych soli nieorganicznych oraz w postaci wieloskładnikowego nawozu, zawierającego schelatowane składniki (Mikrochelat Gama). Dolistne stosowanie miedzi, manganu, cynku oraz molibdenu istotnie podwyższało plon ziarna owsa. Jedynym mikroelementem, który zastosowany dolistnie istotnie podwyższał zawartość azotu ogólnego w ziarnie, był molibden. Opryskiwanie wodnymi roztworami miedzi, molibdenu, manganu oraz cynku powodowało statystycznie potwierdzony wzrost plonu białka ziarna. Pod wpływem mikroelementów zastosowanych łącznie w formie wieloskładnikowego nawozu Mikrochelat Gama uzyskano istotny wzrost plonu ziarna i białka owsa.