Wielkość plonu i komponentów plonu u nagoziarnistej formy owsa karłowego w zależności od gęstości siewu i dawki nawożenia azotem - Podolska, Grażyna; Maj, Leszek; Nita, Zygmunt (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006)
W latach 2003–2004 w SD Osiny przeprowadzono ścisłe dwuczynnikowe doświadczenie nad określeniem reakcji nieoplewionej krótkosłomej formy owsa STH 6503 na gęstość siewu (3,0; 4,5; 6,0; 7,5 mln ziaren·ha-1) oraz na dawkę nawożenia azotem (20, 40, 60, 80 kg N·ha-1). Określono plon ziarna i komponenty plonu: MTN, liczbę roślin ha·m-1, liczbę wiech·ha-1, plon ziarna z rośliny, plon ziarna z wiechy, współczynnik plonowania. Badany ród reagował odmiennie na czynniki doświadczenia w zależności od lat. W roku 2003 ród STH 6503 plonował najwyżej przy zastosowaniu 7,5 mln ziaren·ha-1 i 40 kg azotu. W roku 2004 przy gęstości 6,0 mln ziaren/ha i 60 kg N. Średnio w dwuleciu nie stwierdzono istotnej zależności plonowania owsa od gęstości siewu. O dodatniej reakcji owsa na gęstość siewu zadecydowała głównie liczba roślin i wiech na jednostce powierzchni.