Wykorzystanie azotu z nawozów przez nagoziarnistą i oplewioną formę owsa - Szmigiel, Aleksander (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006)
W doświadczeniu polowym prowadzonym na glebie kompleksu pszennego bardzo dobrego, w latach 2001–2003 badano pobranie i wykorzystanie azotu z nawozów mineralnych przez nagą i oplewioną formę owsa. Nawożenie saletrą amonową zastosowano w dawkach: 0, 20, 40, 60, 80 i 100 kg N·ha-1, nawożenie fosforem i potasem wynosiło 50 kg P2O5·ha-1 i 60 kg K2O·ha-1. W doświadczeniu uprawiano dwie odmiany owsa, oplewioną Chwat i nagoziarnistą Akt. Pobranie azotu z plonem ziarna i słomy owsa oplewionego wynosiło średnio od 74 kg do 128 kg·ha-1 a przez owies nagoziarnisty od 58 kg do 113 kg·ha-1. Wzrost poziomu nawożenia azotem powodował zwiększenie pobrania tego składnika z plonem, równocześnie systematycznie wzrastał udział azotu z nawozu, a obniżał się udział azotu z gleby w ogólnej ilości azotu pobranego z plonem owsa. Wykorzystanie azotu z nawozu przez owies nagi było wyższe i wynosiło od 55 do 80% a przez owies oplewiony niższe, średnio o 7% i wahało się od 46 do 90% w zależności od poziomu nawożenia.