Reakcja roślin ziemniaka odmiany Mila na wybrane adiuwanty stosowane w ochronie plantacji nasiennych - Urbanowicz, Janusz; Wróbel, Sławomir (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005)
W roku 2004 w doświadczeniu szklarniowym oceniano wpływ 3 adiuwantów: Dedal 90 EC, Olejan 85 EC i Superam 10 AL, na fitotoksyczną reakcję roślin ziemniaka. Wzorzec stanowił olej mineralny Sunspray 850 EC. Celem badań było poznanie możliwości wykorzystania adiuwantów, opartych na olejach roślinnych w ochronie plantacji nasiennych ziemniaka przeciwko infekcjom wirusowym. Pierwszy etap badań obejmował ocenę ich wpływu na fitotoksyczną reakcję roślin ziemniaka. W okresie VI–IX wykonano 10 zabiegów nalistnych, w odstępach 7-dniowych, mieszaniną oleju z wodą w stężeniach: 1%, 3% i 5%. Ocenę wpływu badanych adiuwantów na fitotoksyczną reakcję roślin ziemniaka wykonywano 3 dni po każdym zabiegu. Nie stwierdzono fitotoksycznej reakcji po zastosowaniu stężenia 1%. Wraz ze wzrostem stężenia obserwowano również wzrost fitotoksycznej reakcji. Stwierdzono istotnie niższe plony bulw, średnio około 25-45% w zależności od zastosowanego adiuwanta.