Dziedziczenie wybranych frakcji białek gliadynowych u mieszańców orkiszu z pszenicą zwyczajną - Waga, Jacek (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005)
Analizowano dziedziczenie frakcji białkowych należących do grupy β-gliadyn u odmian i rodów pszenicy ozimej z kolekcji Zakładu Oceny Jakości i Metod Hodowli Zbóż IHAR w Krakowie (ZOJiMHZ). Dwie linie orkiszu: kbh-sp1 i kbh-sp2 krzyżowano z dwoma formami pszenicy zwyczajnej — rodem LAD 480 i odmianą Flair. Obrazy elektroforetyczne rodziców różniły się między sobą w strefie β-gliadyn. Analizowano częstotliwość występowania różnych kombinacji frakcji białkowych u mieszańców F2. Zidentyfikowano sześć bloków gliadyn: cztery kodowane chromosomem 6B i dwa kodowane chromosomem 6D. Wyniki testu χ2 potwierdziły, że bloki należące do poszczególnych grup chromosomowych są allelicznymi wariantami genów zlokalizowanych na chromosomach 6B i 6D. Obliczono wartości wskaźnika Rm dla wszystkich prążków wchodzących w skład zidentyfikowanych bloków, na podstawie których włączono je do utworzonego wcześniej katalogu białek gliadynowych.