Ocena struktury składników plonu linii mutantów pszenżyta ozimego w różnych miejscowościach - Olejniczak, Jan; Adamczak, Małgorzata; Mikulski, Wojciech (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005)
Ziarniaki odmiany wyjściowej Grado potraktowano mutagenami chemicznymi (MNUA i SA). W pokoleniu M3 wyselekcjonowano dużą populację mutantów. Kilka linii mutantów krzyżowano miedzy sobą oraz z formą wyjściową. Do dalszych badań wybrano 11 form i jednego mieszańca, które wykazały wyraźne zwiększenie zmienności wysokości roślin i elementów struktury plonu. Spośród wyżej wymienionych form, 5 linii pszenżyta i formę H-399/86 wysiano w trzech miejscowościach (Smolice, Szelejewo, Fundula — Rumunia). Spośród badanych form tylko linia M-369/86 i forma H-399/86 wykazały wyraźnie wyższy plon ziaren w porównaniu do wzorca Lasko. Wstępne badania rejestracyjne (9 miejscowości) dwóch form wykazały, że tylko linia H-399/86 dała wyższy plon w porównaniu do dwóch wzorców (Lasko, Malno).