Podatność auto- i alloplazmatycznych linii pszenżyta na zgorzel siewek wywołaną przez Fusarium culmorum (W.G.Sm.) Sacc. - Warzecha, Tomasz; Góral, Halina (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005)
Badano podatność izogenicznych linii pszenżyta, różniących się rodzajem cytoplazmy i męską płodnością (4 linie męskosterylne z cytoplazmą T. timopheevi i 4 linie dopełniające z cytoplazmą T. aestivum) na zgorzel siewek wywołaną przez Fusarium culmorum. Ziarniaki inokulowano Fusarium culmorum, izolatem IPO348-01 pochodzącym z Instytutu Ochrony Roślin w Wageningen w Holandii. Pojedyncze izolaty F. culmorum hodowano na pożywce PDA (Potato Dextrose Agar-Sigma) na płytkach Petriego. Inkubację prowadzono w stałych warunkach laboratoryjnych przez 7 dni w temperaturze 22°C. Męskosterylne linie pszenżyta z cytoplazmą T. timopheevi charakteryzowały się większą podatnością siewek na F. culmorum niż męskopłodne linie z cytoplazmą T. aestivum. Porażenie liścia u linii męskosterylnych było 3 razy, a porażenie korzenia 1,5 razy większe niż u linii dopełniających. Współczynnik korelacji między porażeniem liścia i korzenia wynosił 0,97. Przy wykorzystywaniu męskiej sterylności opartej na cytoplazmie T. timopheevi do wytwarzania odmian mieszańcowych pszenżyta należy zwracać uwagę na odporność linii matecznych na F. culmorum.