Fenotypowe i genetyczne zróżnicowanie rodów jęczmienia jarego - Surma, Maria; Adamski, Tadeusz; Bichoński, Andrzej; Biliński, Zdzisław; Bystry, Zbigniew; Jarosz, Piotr; Kaczmarek, Zygmunt; Kuczyńska, Anetta; Krystkowiak, Karolina; Mikulski, Wojciech; Nadziak, Jadwiga; Orłowska-Job, Wanda; et al. (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005)
Celem pracy była analiza zróżnicowania 42 rodów jęczmienia jarego badanych w doświadczeniach wstępnych w 2004 roku z punktu widzenia ich przydatności jako komponentów do krzyżowań. Określono ich odległość fenotypową oraz podobieństwo genetyczne. Zróżnicowanie fenotypowe pod względem badanych cech struktury plonu oraz wysokości roślin i terminu kłoszenia traktowanych łącznie oszacowano za pomocą wielozmiennej analizy wariancji oraz analizy zmiennych kanonicznych. Podobieństwo genetyczne określono na podstawie polimorfizmu losowo amplifikowanych fragmentów DNA. Stwierdzono niewielkie zróżnicowanie badanych rodów na poziomie molekularnym. Zróżnicowanie fenotypowe było znacznie większe, jednak nie obserwowano ścisłej zależności między odległością genetyczną a fenotypową. Ród STH363 znacznie różnił się od pozostałych rodów na poziomie molekularnym. Ród ten może stanowić interesujący materiał jako komponent do krzyżowań.