Możliwości wykorzystania krzyżowania introgresywnego w hodowli pszenicy ozimej Triticum aestivum L. : Część II. Efektywność w ulepszaniu cech kłosa i jakości ziarna - Pilch, Józef (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005)
Praca przedstawia możliwości wykorzystania krzyżowania introgresywnego dla potrzeb hodowli pszenicy ozimej T. aestivum L. poprzez wytwarzanie materiałów wyjściowych. W części II pracy przedstawiono korzystne dla hodowli efekty uzyskane w krzyżowaniu introgresywnym w oparciu o systemy genetyczne pszenicy T. aestivum L. Obejmują one ulepszenia kłosa pod względem długości (cm), liczby kłosków, liczby kwiatków w kłosku, liczby ziaren, masy ziarna (g) i parametrów technologicznych ziarna jak zawartość białka ogółem (%), wskaźnik sedymentacji (ml), liczba opadania (s). Wartości tych cech nie uzyskano dotychczas metodami rekombinacyjnymi w hodowli. Wskazano wytworzone materiały, które mogą być wykorzystane w hodowlanych programach krzyżowań pszenicy ozimej. W krzyżowaniu introgresywnym gatunki obce T. boeoticum Boiss., T. timopheevii Zhukov. v. 5013, 5030, T. dicoccoides Schweinf., T. durum Desf. vs. Mirable, Khapli, Fuensemiduro, Mutico Mucur, DF624, Ae. speltoides Taush., L. perenne L. v. Anna, E. giganteus L. okazały się efektywnymi źródłami zarówno dla ulepszeń cech kłosa jak również jakości ziarna.