Plon i niektóre cechy jakości ziarna pszenicy ozimej porażonej przez Cephalosporium gramineum - Martyniuk, Stefan; Oroń, Jadwiga (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005)
Porównując plony ziarna ze zdrowych i porażonych przez C. gramineum pędów pszenicy ozimej uprawianej w monokulturze stwierdzono, że odmiana Kobra zareagowała na porażenie ponad 40% spadkiem plonu ziarna z kłosa, a w przypadku odmian Roma i Zyta spadki te były mniejsze i wynosiły odpowiednio 22% i 23%. Obniżki MTZ na skutek infekcji wahały się od 23% u odmiany Kobra do 17% i 15% u odmian Roma i Zyta. Ziarno pochodzące z pędów chorych zawierało nieznacznie więcej białka ogólnego niż ziarno pochodzące z pędów zdrowych. Nie stwierdzono obecności C. gramineum w ziarniakach z porażonych pędów badanych odmian pszenicy ozimej.