Wartość kombinacyjna linii wsobnych kukurydzy - Kadłubiec, Władysław; Kuriata, Rafał; Karwowska, Cecylia; Kurczych, Zbigniew (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005)
Materiał badawczy stanowiły mieszańce wysiane w dwóch doświadczeniach założonych metodą kraty kwadratowej częściowo zrównoważonej. Uzyskano je po skrzyżowaniu dwóch grup linii (po 12) z 4 testerami, będącymi liniami lub mieszańcami pojedynczymi. Oceniono wysokość plonu ziarna, zawartość suchej masy w ziarnie podczas zbioru, porażenie roślin głownią i krzewienie. Oszacowano efekty ogólnej zdolności kombinacyjnej (GCA) i efekty swoistej zdolności kombinacyjnej (SCA) linii. Na uwagę zasługują mieszańce 1553-4 × K202XK208, 1560-17 × 324A2 i 1481-7 × S245, 1560-5 × K186XK194 (doświadczenie TD1) i mieszaniec 1587-1 × S41324A2 (doświadczenie TD2).