Wpływ nawożenia potasem na tle zróżnicowanych warunków wodnych na plon i jakość korzeni buraka cukrowego (Beta vulgaris L.): Część III. Odżywienie roślin potasem i azotem - Musolf, Radosław; Grzebisz, Witold; Szczepaniak, Witold; Chojnacka, Magdalena (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
Jednym z podstawowych warunków produkcji buraków cukrowych jest optymalizacja odżywienia. Ocenę odżywienia plantacji powinno się prowadzać we wczesnych fazach rozwoju roślin. Uzyskane wyniki wykazały, że w okresie od fazy 4–6 liścia do początku lipca, rośliny buraka nienawożone potasem produkowały mniejszą masę, zarówno liści, jak i korzeni. Główną przyczyną tego stanu była mniejsza zawartość i pobranie azotu oraz potasu. Dane te mogłyby mieć potencjalną wartość diagnostyczną celem prognozowania plonu korzeni, pod warunkiem, że w okresie letniej wegetacji wystąpią optymalne warunki wodne. W omawianym doświadczeniu warunki takie panowały na obiekcie nawadnianym.