Wpływ nawożenia NPK na strukturę plonu traw Miscanthus ssp. - Kalembasa, Dorota; Malinowska, Elżbieta; Jaremko, Dawid; Jeżowski, Stanisław (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
W badaniach określono plon suchej masy łodyg, liści, rizomów i korzeni traw z rodzaju Miscanthus. Doświadczenie obejmowało pięć klonów miskanta, w tym dwa diploidalne nr 1 i nr 19 oraz trzy triploidalne 53, 63 i POL. Doświadczenie obejmowało dwa obiekty nawozowe, tj. 1) obiekt kontrolny (bez nawożenia) i 2) z nawożeniem N60P50K100 na 1 hektar rocznie. Rośliny zbierano po zakończeniu drugiego okresu wegetacji. Najwyższy plon suchej masy części nadziemnych i podziemnych miskanta stwierdzono dla klonu nr 19, a najniższy dla klonu POL. Działanie nawożenia NPK obniżyło plon suchej masy części podziemnych wszystkich badanych klonów. Średnia wartość energetyczna 1 kg suchej masy części nadziemnych wszystkich analizowanych roślin wynosiła 17,25 MJ/kg.