Efektywność nawożenia buraka cukrowego (Beta vulgaris altissima Döll) różnymi nawozami organicznymi przy wzrastających dawkach azotu mineralnego - Kucińska, Katarzyna; Artyszak, Arkadiusz (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
Trudna sytuacja ekonomiczna producentów buraka cukrowego stwarza konieczność minimalizowania nakładów w uprawie tego gatunku. Przedstawione wyniki badań oparto na statycznym doświadczeniu płodozmianowym trójpolowym, w którym zastosowano dwie formy nawozów organicznych (obornik, słoma + międzyplon facelia oraz obiekt bez nawozów organicznych) i nawożenie azotem mineralnym w ilościach 0, 60, 90, 120, 180 kg N/ha. W ocenie efektywności nawożenia zastosowano kategorię ekonomiczną nadwyżki bezpośredniej powszechnie stosowaną w kalkulacjach niepełnych. Wyniki umożliwiają ocenę opłacalności porównywanych wariantów. W badaniach trzyletnich 2000–2002 prowadzonych w Zakładzie Doświadczalnym Katedry Agronomii SGGW w Chylicach k. Warszawy najlepszą efektywność w produkcji buraka cukrowego uzyskano przy zastosowaniu obornika (30 t/ha) i azotu mineralnego w dawce 120 kg N/ha.