Wpływ herbicydów na plon ziarna i cechy morfologiczne zbóż - Klimont, Krzysztof; Osińska, Agnieszka (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
W trzyletnich doświadczeniach badano wpływ herbicydów: Aminopielik D — 3 l/ha, Chwastox D — 3 l/ha (jęczmień, pszenżyto) i 5 l/ha pszenica, Granstar 75 DF — 20 g/ha na plon i cechy morfologiczne roślin trzech gatunków zbóż: pszenicy ozimej odmiany Almari, jęczmienia jarego odmiany Edgar i pszenżyta jarego odmiany Migo. W doświadczeniu zastosowano obiekt kontrolny nieopryskiwany i nieodchwaszczany. Eksperyment przeprowadzono metodą bloków losowanych w czterech powtórzeniach na czarnoziemie zdegradowanym wytworzonym z lessu, kompleks pszenny bardzo dobry. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że wszystkie zastosowane herbicydy ograniczały zachwaszczenie w łanie badanych gatunków zbóż, umożliwiając przez to zwiększenie liczby źdźbeł kłosonośnych i pośrednio wpływały na wzrost plonów w odniesieniu do wariantu kontrolnego. Najkorzystniej na plon ziarna pszenicy i pszenżyta działał Granstar 75 DF zwiększając plon odpowiednio do 4,59 i 3,40 t/ha, następnie Aminopielik D w pszenicy — 4,36 t/ha i Chwastox D w pszenżycie 2,85 t/ha, plon kontrolny 3,80 i 2,26 t/ha. W przypadku jęczmienia Aminopielik D i Granstar 75 DF najkorzystniej i podobnie wpływały na plon ziarna. (3,30 i 3,14 t/ha), słabiej Chwastox D — 2,93 t/ha, przy plonie kontrolnym 2,76 t/ha. Wszystkie herbicydy ograniczały wysokość źdźbeł kłosonośnych badanych gatunków zbóż z wyłączeniem Granstaru 75 DF w jęczmieniu i pszenżycie, oddziałując korzystnie w kierunku zwiększenia długości kłosów, liczby ziarniaków w kłosie i masy 1000 ziarniaków.