Wpływ wydzielin korzeni siewek owsa i eksudatów z ziarna na kiełkowanie nasion roślin strączkowych oraz wyciągów z nasion grochu na ziarniaki owsa i jęczmienia - Księżak, Jerzy (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
Badano wpływ wydzielin korzeniowych siewek owsa na kiełkowanie nasion grochu siewnego, wyki siewnej, łubinu wąskolistnego i żółtego. Oceniano również oddziaływanie eksudatu z ziarna owsa i jęczmienia na nasiona grochu, a także wpływ wyciągu z nasion grochu na ziarniaki tych zbóż. Doświadczenia wykonano w warunkach laboratoryjnych. Silniejsze było oddziaływanie na nasiona roślin strączkowych wydzielin korzeniowych siewek owsa niż eksudatów z jego ziarna. Wydzieliny korzeniowe siewek owsa miały hamujący lub stymulujący wpływ na kiełkowanie nasion grochu, wyki i łubinu wąskolistnego i żółtego, rozwój kiełka oraz korzeni zarodkowych. Po 4 dniach wydzieliny korzeniowe siewek owsa o stężeniu większym oddziaływały hamująco na rozwój korzenia zarodkowego wszystkich gatunków roślin strączkowych, a o mniejszym stężeniu ograniczały masę korzenia grochu, łubinu wąskolistnego i wyki siewnej (wyki także długość). Natomiast po 8 dniach wydzieliny te (niezależnie od stężenia) najsilniej ograniczały rozwój korzenia łubinu wąskolistnego. Po 4 dniach wyciągi z pęczniejących przez 72 godz. ziarniaków owsa oraz po 8 dniach z ziarniaków moczonych przez 24 godz. stymulowały kiełkowanie nasion grochu, nie obserwowano natomiast takiego wpływu roztworów z ziarna jęczmienia. Eksudaty z nasion grochu moczonych 72 godz. wpływały inhibicyjnie na kiełkowanie ziarniaków owsa, silnie ograniczały kiełkowanie ziarniaków jęczmienia oraz rozwój kiełków i korzeni zarodkowych ziarniaków obu gatunków.