Reakcja wybranych odmian traw gazonowych na naturalną i symulowaną suszę - Żurek, Grzegorz (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
W latach 1999–2000 oceniano reakcję wybranych odmian, rodów i ekotypów sześciu gatunków traw gazonowych na warunki suszy naturalnej. Za pomocą skali bonitacyjnej określano zasychanie oraz regenerację darni na mikropoletkach trawnikowych w trakcie suszy letniej 1999 i wiosennej 2000. Dla tych samych obiektów wykonano również ocenę kiełkowania nasion w warunkach ujemnego potencjału wody. Stwierdzono istnienie zależności pomiędzy kiełkowaniem nasion w tych warunkach a kondycją darni trawnikowej podczas naturalnej suszy dla kilku spośród 5 odmian i 4 rodów sześciu gatunków traw gazonowych. Obiekty, dla których zanotowano wysokie oceny po suszy letniej 1999 i wiosennej 2000 kiełkowały dobrze w -0,65 MPa, a niektóre z nich (życica trwała Stadion i KRH-22) kiełkowały nawet w -2,05 MPa. Z kolei obiekty kiełkujące słabo przy najwyższej zastosowanej wartości potencjału wody (-0,65 MPa) uzyskały niskie wartości oceny podczas suszy (np. kostrzewa czerwona Bargena i wiechlina łąkowa Dresa). Powyższe zależności znalazły odzwierciedlenie w wartości współczynników korelacji pomiędzy średnim czasem kiełkowania w -0,65 MPa i wartościami kondycji poletek trawnikowych podczas suszy. Uzyskane wyniki wskazują na konieczność doskonalenia tej metodyki.