Wskaźniki procesów życiowych zachodzących w sadzeniakach ziemniaka podczas długotrwałego przechowywania: Część I. Okres uśpienia i intensywność wzrostu kiełków - Sowa-Niedziałkowska, Genowefa (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
W latach 1985–2001 w Oddziale Naukowo-Badawczym IHAR w Jadwisinie przeprowadzono badania dotyczące długości okresu uśpienia i intensywności kiełkowania sadzeniaków ziemniaka. Łącznie przebadano 54 odmiany ziemniaka w 13 seriach. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że odmiany różniły się istotnie zarówno pod względem długości uśpienia, intensywności kiełkowania jak i masy wytwarzanych kiełków. Wskaźnikiem najbardziej pomocnym w określaniu optymalnej temperatury przechowywania sadzeniaków poszczególnych odmian okazała się masa kiełków wytwarzana w czasie długotrwałego przechowywania w temperaturze 6°C i 10°C.