Wskaźniki procesów życiowych zachodzących w sadzeniakach ziemniaka podczas długotrwałego przechowywania: Część II. Wpływ następczy warunków przechowywania sadzeniaków na wzrost i rozwój roślin potomnych - Sowa-Niedziałkowska, Genowefa (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
Na podstawie badań przeprowadzonych w latach 1986–2001 w Oddziale Naukowo-Badawczym IHAR w Jadwisinie określono wpływ warunków przechowywania sadzeniaków na wzrost i rozwój roślin potomnych. Badaniami objęto 54 odmiany ziemniaka, których sadzeniaki przechowywano wcześniej w temperaturze 2°, 6° i 10°C przy wilgotności względnej powietrza ponad 90%. Oceniano tempo wschodów roślin, obsadę roślin oraz liczbę pędów głównych w roślinie. Stwierdzono, iż temperatura przechowywania w sposób istotny wpływa na obsadę roślin. Wykazano istotną zależność między miejscami pustymi na poletku, liczbą pędów a optymalną temperaturą przechowywania sadzeniaków poszczególnych odmian. Miejsca puste na plantacji mogą być dobrym wskaźnikiem w określaniu wymagań termicznych odmian co do temperatury przechowywania sadzeniaków. Dotyczy to szczególnie odmian o krótkim okresie uśpienia i intensywnym wzroście kiełków.