Nasilenie i zwalczanie patogenów występujących w uprawach ziemniaka w 2003 roku - Osowski, Jerzy; Bernat, Edward; Gawińska-Urbanowicz, Hanna; Kapsa, Józefa (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
Ocena nasilenia występowania grzybowych i bakteryjnych chorób (zaraza ziemniaka, alternarioza, czarna nóżka, mokra zgnilizna i parch zwykły) w uprawach ziemniaka opracowana została na podstawie badań ankietowych prowadzonych w ramach współpracy Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie, Zakładu Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie z Wojewódzkimi Inspektoratami Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa. W roku 2003 stwierdzono późniejsze wystąpienie pierwszych objawów zarazy i alternariozy ziemniaka oraz niższy w porównaniu do lat ubiegłych procent porażenia bulw i roślin przez oceniane patogeny.