Rozwój bakteriozy pierścieniowej ziemniaka w rozmnożeniach wegetatywnych roślin - Pastuszewska, Teresa; Junosza-Kisielewska, Iwona; Grzech, Weronika; Brzozowski, Sebastian (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
W doświadczeniu polowym, w Pracowni Chorób i Szkodników Kwarantannowych Ziemniaka, w latach 2001–2003 śledzono rozwój objawów bakteriozy pierścieniowej ziemniaka w bulwach potomnych 8 prób (w próbie od 90–180 bulw) różnych odmian ziemniaka, w których stwierdzono metodą immunofluorescencyjną porażenie latentne. W pierwszym roku doświadczenia pierwsze symptomy choroby na liściach zaobserwowano w 8 tygodniu od wysadzenia u ok. 6% roślin ziemniaka (nr 27, 40, 170 i 187), pod koniec lipca liczba ich wzrosła do 80%. W następnych latach typowych objawów dla tej choroby na roślinach nie obserwowano. Każdego roku dwukrotnie oceniano bulwy potomne w poszukiwaniu widocznych objawów, zewnętrznych i wewnętrznych, na ich przekroju. Obserwacje te wykonywano zaraz po zbiorze oraz po przechowaniu na wiosnę. Bulwy wykazywały objawy od 0% (nr 63) do 21,6% (nr 170) — od ich braku, poprzez szkliste do kremowożółtych stref w wiązce przewodzącej w okolicy przystolonowej, potem żółtych do jasnobrązowych, aż do całkowitego zniszczenia wiązek naczyniowych i wycieku, przy ucisku bulw, śluzu bakteryjnego wraz ze zmacerowanymi tkankami bulwy.