Skuteczność różnych fungicydów zawierających mankozeb w ograniczaniu rozwoju alternariozy ziemniaka w badaniach polowych i laboratoryjnych - Osowski, Jerzy (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
W latach 1999 i 2001–2003 w doświadczeniach polowych i laboratoryjnych oceniano skuteczność wybranych fungicydów w zwalczaniu alternariozy ziemniaka. W doświadczeniu oceniano skuteczność różnych mieszanin substancji aktywnych fungicydów o działaniu powierzchniowym: mankozeb (Dithane NeoTec 75 WG), zoksamid + mankozeb (Unikat 75 WG); wgłębnym: fenamidon + mancozeb (Pyton 60 WG) i systemicznym: metalaksyl M + mankozeb (Ridomil Gold MZ 68 WG). Wszystkie oceniane w doświadczeniu polowym fungicydy istotnie ograniczyły rozwój choroby w porównaniu do kontroli (brak ochrony chemicznej). W wyniku zastosowania fungicydów uzyskano wzrost plonu od 4,8 t/ha (metalaksyl M + mankozeb) do 6,4 t/ha (zoksamid + mankozeb). W doświadczeniu laboratoryjnym efekt hamujący rozwój grzyba Alternaria alternata stwierdzono tylko dla substancji aktywnych: mankozeb i fenamidon.