Skuteczność wybranych fungicydów w zwalczaniu zarazy ziemniaka w zależności od warunków meteorologicznych - Bernat, Edward (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
W latach 2000–2003 i dwóch miejscowościach (Bonin — rejon północny, Stare Olesno — rejon południowo-zachodni) przebadano wpływ warunków meteorologicznych w okresie wegetacji na skuteczność wybranych fungicydów w ograniczeniu rozwoju zarazy ziemniaka. Badania wykazały, że po zastosowaniu fungicydów nastąpiło wydłużenie okresu wzrostu bulw w polu i korzystny wpływ ochrony chemicznej na wielkość plonu. Najwyższy wzrost plonu bulw stwierdzono zarówno w Boninie, jak i Starym Oleśnie w roku 2000. Skuteczność zwalczania choroby przez badane fungicydy była na wysokim poziomie (powyżej 90%), niezależnie od sposobu ich działania w roślinie.