Wrażliwość larw stonki ziemniaczanej (Leptinotarsa decemlineata Say) z różnych rejonów Polski na wybrane insektycydy w badaniach laboratoryjnych w 2002 roku - Przybysz, Elżbieta; Pawińska, Maria; Pruszyński, Stefan; Węgorek, Paweł; Mrówczyński, Marek (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
Celem badań była ocena poziomu wrażliwości larw stonki ziemniaczanej (Leptinotarsa decemlineata Say) na najczęściej stosowane w praktyce rolniczej insektycydy: Decis 2,5 EC (s.a. deltametryna), Karate 025 EC (s.a. λ-cyhalotryna), Fastac 100 EC (s.a. α-cypermetryna) oraz Bancol 50 WP (s.a. bensultap). Badania laboratoryjne wykonywane były w trzech instytutach: Instytucie Przemysłu Organicznego w Warszawa, Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie, Zakładzie Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie oraz Instytucie Ochrony Roślin w Poznaniu, a bioindykatorem były larwy pochodzące z pól ziemniaczanych, z trzech rejonów Polski: centralnego, północnego i zachodniego. Doświadczenia laboratoryjne wykonano zgodnie z metodyką nr 7 zalecaną przez Komitet ds. Odporności Owadów (IRAC). Stwierdzono w rejonach Polski centralnej i północnej tendencję do lokalnej, zmniejszonej wrażliwości larw stonki ziemniaczanej na pyretroidy oraz lokalnie zmniejszoną wrażliwość na bensultap we wszystkich badanych obszarach.