Fenotypowa zmienność struktury plonu odmian ziemniaka w warunkach środkowo-wschodniej Polski - Sawicka, Barbara; Pszczółkowski, Piotr (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
W doświadczeniu polowym przeprowadzonym w SDOO Uhnin w latach 1998–2000 zastosowano układ bloków zrandomizowanych w trzech powtórzeniach. Badano 16 odmian ziemniaka: Ania, Anielka, Arkadia, Fregata, Grot, Klepa, Omulew, Rybitwa, Rywal, Salto, Vistula (średnio późne), Dunajec, Hinga, Jantar, Meduza i Wawrzyn (późne). Nawożenie organiczne i mineralne pod ziemniak było na jednakowym poziomie (20 t/ha gorczycy białej na przyoranie oraz N — 90, P2O5 — 90, K2O — 135 kg/ha). Odmiany wewnątrz grup wczesności różniły się istotnie plennością. Dominującą rolę w zmienności plonu bulw i jego strukturze odgrywały czynniki siedliskowe. Czynniki genetyczne najsilniej determinowały zmienność fenotypową pod względem liczby łodyg na roślinie. Współdziałanie odmian i lat było najwyższe w zmienności plonu handlowego bulw.