Występowanie chwastów w ziemniaku i metody ich zwalczania na terenie Polski - Urbanowicz, Janusz (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
W pracy przedstawiono wyniki badań ankietowych przeprowadzonych na terenie Polski w latach 1995–2002. Badania dotyczyły analizy składu gatunkowego chwastów występujących w ziemniaku, metod ich zwalczania oraz najczęściej stosowanych herbicydów. Na polach ziemniaczanych dominowały dwuliścienne gatunki chwastów, a spośród nich komosa biała Chenopodium album i fiołek polny Viola arvensis. Na plantacjach objętych badaniami ankietowymi chwasty zwalczane były głównie w sposób mechaniczny i mechaniczno-chemiczny. Do zwalczania chwastów stosowane były herbicydy do przedwschodowego terminu stosowania, które zawierają substancje aktywne linuron i metrybuzynę.