Plonowanie wybranych odmian ziemniaka w warunkach zróżnicowanej ochrony przed chwastami - Zarzecka, Krystyna; Gugała, Marek; Gąsiorowska, Barbara (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
W trzyletnim doświadczeniu polowym oceniano plonowanie odmian ziemniaka w warunkach zróżnicowanej ochrony przed chwastami. Najwyższą skuteczność chwastobójczą zaobserwowano po opryskiwaniu herbicydem Sencor 70 WP w dawce 0,5 kg·ha-1 przed wschodami ziemniaka i preparatem Titus 25 DF 50g·ha-1 z adiuwantem Atpol po wschodach roślin. Pielęgnacja mechaniczno-chemiczna zapewniała wzrost plonu bulw frakcji handlowej w porównaniu do zabiegów mechanicznych o 23,8–82,5 i plonu bulw frakcji sadzeniaków o 16,5–68,2 dt·ha-1. Stwierdzono istotny wpływ odmian ziemniaka oraz warunków pogodowych w czasie wegetacji na plon bulw.