Zagęszczenie roślin jako czynnik kształtujący strukturę rośliny ziemniaka - Pytlarz-Kozicka, Maria (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
Celem badań było określenie wpływu rozstawy międzyrzędzi i gęstości sadzenia w rzędzie na strukturę roślin ziemniaka odmian z różnych grup wczesności, w okresie kwitnienia oraz w czasie zbioru. Trzyczynnikowe doświadczenie założono metodą podbloków. Czynnikami badanymi były: 1) szerokość międzyrzędzi: 62,5, 75,0 i 90,0 cm, 2) gęstość sadzenia w rzędzie: 30 i 40 cm 3) odmiany: bardzo wczesna – Orlik i średnio późna — Arkadia. W badaniach stwierdzono w okresie kwitnienia tendencje do wzrostu liczby i masy pędów, liści, stolonów oraz bulw u obu badanych odmian przy wzroście rozstawy rzędów do 90 cm i gęstości sadzenia do 40 cm w rzędzie. Średnio późna odmiana Arkadia w tym okresie charakteryzowała się istotnie większą liczbą i masą pędów, liści, korzeni i stolonów z jednej rośliny. U odmiany Orlik natomiast wyższy był procent zawiązanych bulw w stosunku do liczby stolonów niż u odmiany Arkadia. Liczba pędów była na hektarze większa u odmiany Arkadia i malała wraz ze zwiększaniem się rozstawy rzędów oraz mniejsza była przy mniejszej gęstości sadzenia w rzędzie. Procentowa zawartość suchej masy i skrobi w bulwach w okresie kwitnienia była niska i zależała od właściwości odmianowych. W okresie zbioru wraz ze wzrostem rozstawy rzędów i przy mniejszej gęstości sadzenia w rzędzie nieznacznie zwiększała się liczba i masa łętów oraz liczba i masa bulw z jednej rośliny. Bardzo wczesna odmiana Orlik charakteryzowała się istotnie mniejszą liczbą pędów i masą łętów i bulw z jednej rośliny, a większą przeciętną masą jednej bulwy oraz niższą procentową zawartością suchej masy bulw i wyższą zawartością białka ogółem niż średnio późna odmiana Arkadia.