Nowe problemy w ochronie upraw ziemniaka przed alternariozą i zarazą - Kapsa, Józefa (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
Zmiany w populacjach patogenów ziemniaka — Phytophthora infestans i Alternaria spp.— wpływają między innymi na wcześniejszy pojaw chorób oraz występowanie nietypowych ich objawów. Zmiany te wymagają innego podejścia do ochrony upraw ziemniaka; nowych terminów jej rozpoczynania, opartych na prognozowaniu i systemach decyzyjnych, wyboru fungicydów skutecznych w zwalczaniu poszczególnych patogenów i ich form i przydatnych w różnych stadiach rozwojowych roślin gospodarza. Wśród testowanych w latach 1999–2002 w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Boninie fungicydów, najbardziej skuteczne w ochronie ziemniaka przed zarazą, okazały się fluazinam oraz mieszaniny: metalaksylu M z mankozebem i propamokarbu z mankozebem. W zwalczaniu alternariozy najbardziej efektywne okazały się mieszanina zoksamidu z mankozebem oraz propineb.