Wykorzystanie biopreparatu Polyversum w ochronie naci ziemniaka przed Phytophthora infestans Mont. de Bary - Gajda, Iwona; Kurzawińska, Halina (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
Celem badań wykonanych w latach 2001–2002 było określenie możliwości wykorzystania biopreparatu Polyversum w ochronie naci ziemniaka przed Phytophthora infestans (Mont.) de Bary. Bulwy 6 odmian ziemniaka przed wysadzeniem zaprawiano biopreparatem. Analizy prowadzono od momentu pojawienia się pierwszych symptomów zarazy. Przeprowadzone doświadczenie wykazało możliwość zastosowania Polyversum w ochronie naci ziemniaka przed Phytophthora infestans.