Wpływ światła lasera na wielkość powierzchni liścia i cechy struktury plonu linii DH jęczmienia jarego (Hordeum vulgare L.) - Rybiński, Wojciech; Garczyński, Sebastian (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
Badaniami przeprowadzonymi w warunkach szklarniowych objęto 4 linie DH jęczmienia jarego, z których dwie były formami oplewionymi, a dwie nagoziarnistymi. Przed wysiewem ziarniaki wybranych linii napromieniowano światłem lasera przy czasach ekspozycji 60 i 180 minut. Do badań użyto lasera helowo-neonowego działającego w przedziale światła czerwonego, o mocy 24 mW i długości fali 632 nm. Rośliny uzyskane z ziarniaków nienaświetlanych stanowiły kombinację kontrolną. Analizowano wpływ światła lasera na wielkość powierzchni blaszki liściowej liścia flagowego i podflagowego oraz elementy plonowania. Uzyskane wyniki wykazały, że wielkość powierzchni liści zależna była od zastosowanych dawek energii światła lasera oraz genotypu badanych roślin. Zastosowane łącznie dawki energii światła lasera do badanych linii indukowały biostymulację wartości tej cechy, która wzrastała wraz z wydłużaniem czasu naświetlania. Reakcja poszczególnych linii DH pod względem badanej cechy była zróżnicowana, przy czym najsilniejszą tendencję zwiększenia powierzchni blaszki liściowej, zarówno liścia flagowego jak i podflagowego wykazały nagoziarniste linie DH-R63N/14 i R58N/91. Dla badanych form określono ponadto parametry plonowania, których wartość zależna była od genotypowych właściwości wybranych linii. Generalnie światło lasera wpływało stymulująco na strukturę plonu badanych linii, aczkolwiek dla niektórych cech i czasów ekspozycji światła lasera obserwowano nieznaczny efekt redukcji.