Dziedziczenie odporności pszenicy ozimej odmiany Michigan Amber na porażenie przez Pyrenophora tritici-repentis (Died.) Drechsler - Wakuliński, Wojciech; Zamorski, Czesław; Białoskórska, Zofia; Łotocka, Barbara; Nowicki, Bogdan; Schollenberger, Małgorzata (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
Badano dziedziczenie odporności pszenicy ozimej Michigan Amber na porażenie przez P. tritici-repentis. W pokoleniu F1 wszystkie rośliny uzyskane w wyniku krzyżówek odwrotnych reagowały jak podatne formy rodzicielskie, a efekt cytoplazmatyczny był nieistotny. Występująca w pokoleniu F2 segregacja 3:1 (podatne : odporne) wskazała, że badana cecha w przypadku odmiany Michigan Amber warunkowana jest pojedynczym genem recesywnym.