Wysokość plonowania i stabilność rodów i linii DH pszenżyta ozimego - Mikulski, Wojciech; Adamski, Tadeusz; Kaczmarek, Zygmunt; Konieczny, Marcin; Ponitka, Aleksandra; Surma, Maria; Ślusarkiewicz-Jarzina, Aurelia (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
Praca przedstawia wyniki badań nad plonowaniem rodów i linii podwojonych haploidów (DH) pszenżyta ozimego w zróżnicowanych warunkach środowiska. Dwadzieścia pięć rodów hodowlanych i pięć linii DH badano w doświadczeniach polowych przeprowadzonych w sześciu miejscowościach. Analizę statystyczną interakcji genotypowo-środowiskowej wykonano za pomocą programu SERGEN. Spośród badanych genotypów tylko 6 (5 rodów i 1 linia DH) odznaczało się stabilnym plonowaniem. Wśród 24 genotypów wykazujących interakcję ze środowiskami cztery wyróżniono jako intensywne oraz cztery jako ekstensywne. Nie stwierdzono różnic między rodami hodowlanymi a liniami DH w reakcji na warunki środowiska.