Efektywność uzyskiwania haploidów pszenicy z mieszańców F1 i ich form wyjściowych poprzez krzyżowanie z kukurydzą - Krystkowiak, Karolina; Kuczyńska, Anetta; Rębarz, Michał; Trzeciak, Renata (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
Celem pracy było porównanie mieszańców pokolenia F1 pszenicy z ich formami rodzicielskimi pod względem podstawowych parametrów związanych z efektywnością uzyskiwania haploidów drogą eliminacji chromosomów. Materiał do badań obejmował mieszańce pokolenia F1: Alidos × Kobra, Alidos × Kris, Alidos × Mikon, Alidos × Elena, Batis × Charger, Batis × Kris, Kornett × Elena, Kornett × Kobra oraz ich formy rodzicielskie. Formy haploidalne pszenicy uzyskiwano poprzez krzyżowanie z kukurydzą. Doświadczenie przeprowadzono w układzie całkowicie losowym w czterech powtórzeniach. Obserwowano liczbę rozrośniętych zalążni, liczbę zarodków oraz liczbę uzyskanych roślin haploidalnych. U mieszańców Alidos × Kobra i Alidos × Kris uzyskano istotnie więcej zarodków na 100 rozrośniętych zalążni niż u odmian rodzicielskich. Natomiast największy procent roślin haploidalnych na 100 zarodków otrzymano u mieszańców Kornett × Kobra i Alidos × Kris. Uzyskane wyniki potwierdziły zależność efektywności otrzymywania haploidów od genotypu pszenicy oraz wykazały wyższą efektywność uzyskiwania form haploidalnych z mieszańców F1 niż z ich form wyjściowych.