Analiza elektroforetyczna białek zapasowych kilku rodów pszenżyta ozimego odpornych na porastanie - Waga, Jacek; Grzesik, Helena (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
Analizowano polimorfizm białek zapasowych wybranych rodów pszenżyta ozimego, odpornych na przedżniwne porastanie ziarna, w porównaniu z odmianą wzorcową Bogo wykazującą dużą skłonność do porastania. Zaobserwowano różnice w składzie podjednostek białek zapasowych zarówno gliadyn, jak i glutenin pomiędzy odpornymi na porastanie rodami i porastającą odmianą Bogo. Różnice te mogą być genetycznie powiązane ze zmiennością badanej cechy, co sugeruje możliwość wykorzystania ich jako biochemicznych markerów porastania.