50 lat hodowli kukurydzy mieszańcowej w Polsce — dorobek i perspektywy - Adamaczyk, Józef; Cygert, Henryk; Czajczyński, Józef (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
Wprawdzie hodowla mieszańców liniowych kukurydzy w Polsce ma zaledwie 50-letnią historię, ale podstawy jej współczesnego dorobku zostały stworzone już w okresie międzywojennym i zaraz po wojnie. W pracy wspomniano ludzi — pionierów, którzy stworzyli solidne podstawy krajowej hodowli mieszańców kukurydzy. Podkreślono znaczenie takich wydarzeń, jak: wyhodowanie pierwszego polskiego mieszańca odmianowego Wiel-Wi w 1957 roku, pierwszego mieszańca czteroliniowego (1967 r.), trójliniowego (1977 r.) i pojedynczego (1994 r.). Wyhodowanie wczesnych i wysokoplennych mieszańców umożliwiło uprawę kukurydzy w północnych rejonach Polski nie tylko na kiszonkę, ale i na ziarno. Na podstawie przedstawionych wyników doświadczeń porejestrowych z lat 1999–2001 można wnioskować, że nowe polskie mieszańce są konkurencyjne do zagranicznych. Ich udział w krajowym rynku kukurydzianym wynosi około 40%. Podkreślono znaczenie współpracy z zagranicznymi i krajowymi firmami komercyjnymi i instytucjami naukowymi dla dalszego rozwoju polskiej hodowli kukurydzy. Wspomniano o głównych problemach do rozwiązania w najbliższym czasie, przed którymi stoi praktyczna hodowla.