Uwarunkowania genetyczne cech morfologicznych kłosa pszenicy (Triticum aestivum L.) - Pilch, Józef (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
U pszenicy (Triticum aestivum L.) cechy kłosa mają bezpośredni lub pośredni wpływ na potencjał plonowania rośliny. Niniejsza praca przytacza przegląd literatury światowej dotyczącej uwarunkowania genetycznego najważniejszych cech morfologicznych kłosa, które stały się przedmiotem introgresji i markerami morfologicznymi w wielu programach badawczych i hodowlanych. Są one również wykorzystywane w identyfikowaniu gatunków rodzaju Triticum L., jak też w ustalaniu tożsamości odmian europejskich według konwencji UPOV.