Wpływ terminów siewu na wybrane cechy i plon ziarna orkiszu (Triticum aestivum ssp. spelta) - Pałys, Edward; Kuraszkiewicz, Robert (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
W latach 1995–1997 badano na rędzinie wpływ trzech terminów siewu (15.09., 30.09., 15.10.) dwu niemieckich odmian orkiszu ozimego (Triticum aestivum ssp. spelta), Bauländer Spelz i Schwabenkorn, szwajcarskiej Loge oraz belgijskiej Rouquin na plon ziarna i jego strukturę. Stwierdzono, że najlepiej zimowały rośliny orkiszu siane w dwu pierwszych terminach. Odmiany Loge i Schwabenorn w mniejszym stopniu zmniejszały plon ziarna wskutek opóźnienia siewu w porównaniu z odmianami Bauländer Spelz i Roquin. Większy plon ziarna orkiszu uzyskano w siewach przeprowadzonych na końcu i w połowie września aniżeli w połowie października.