Wartość siewna nasion trzech generacji pszenżyta ozimego w kolejnych latach badań - Małuszyńska, Elżbieta; Dziamba, Szymon; Kwiatkowski, Jacek (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
Badano wartość siewną nasion trzech kolejnych generacji pszenżyta ozimego odmian Bogo i Presto reprodukowanych w trzech punktach badawczych (Lublin, Olsztyn, Sandomierz). Doświadczenie prowadzono w latach 1997–2000 z zachowaniem izolacji przestrzennej. Jako kontrolę wysiewano co roku materiał wyjściowy przechowywany w przechowalni długoterminowej Banku Genów w Radzikowie. Analizowano zdolność kiełkowania nasion i wigor oceniany za pomocą dwóch cech: długości części pędowej siewki i suchej masy siewki. Obie odmiany różniły się istotnie zdolnością kiełkowania. Pod względem wigoru nie stwierdzono zróżnicowania. W wyniku trzyletniej reprodukcji wartość siewna pszenżyta ozimego nie pogorszyła się.