Wpływ elementów plonowania na zróżnicowanie plonów ziarna wybranych odmian kukurydzy w warunkach zwiększonej obsady roślin - Machul, Marian; Magnuszewska, Krystyna (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
Doświadczenia polowe przeprowadzono w latach 1999–2001, w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Błoniu-Topoli. W badaniach uwzględniono pięć odmian kukurydzy: Janna, Dragon, Mieszko, LG 2244 i Costella oraz cztery gęstości siewu; 70, 90, 110 i 130 tys. ziaren/ha. Strukturę plonu określano na 10 kolbach każdego poletka. W oparciu o metodykę zaprezentowaną przez Rudnickiego (2000), dokonano oceny wpływu elementów plonowania na bezwzględne (dt/ha) i względne (%) różnice plonów ziarna w stosunku do najmniejszej obsady i najniżej plonującej odmiany. Lepsze plonowanie kukurydzy w warunkach zwiększonej obsady wynikało ze wzrostu liczby kolb. Z tego tytułu plon ziarna zwiększył się (średnio dla obsad: 86, 105 i 123 tys. roślin/ha) o 11,6 dt/ha tj. o 12,4%. Zmniejszająca się w tych warunkach liczba ziaren w kolbie i masa 1000 ziaren powodowały obniżenie plonu ziarna odpowiednio o 2,1 i 1,1 dt/ha (o 2,3 i 1,1%). Większy plon ziarna czterech odmian kukurydzy (średnio o 17,6 dt/ha, tj. o 20,6%) w stosunku do plonu Janny, był spowodowany większą liczbą ziaren w kolbie — przyrost o 9,8 dt/ha (o 11,5%), lepszą dorodnością ziarna — o 4,0 dt/ha (o 4,7%) oraz przez większą liczbę kolb — przyrost o 3,8 dt/ha (o 4,4%). Udział poszczególnych elementów w kształtowaniu przyrostu plonu odmian był różny. Mała liczba ziaren w kolbie u odmiany Dragon i niska masa 1000 ziaren u odmiany Mieszko obniżały przyrost plonu ziarna tych odmian.