Wstępna ocena stabilności niektórych cech technologicznych w programie syntezy materiałów wyjściowych dla hodowli ziemniaka przydatnego do przetwórstwa na chipsy - Domański, Leszek; Zimnoch-Guzowska, Ewa; Paczkowska, Małgorzata (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
Dwadzieścia cztery genotypy ziemniaka, uzyskane z programu syntezy materiałów wyjściowych dla hodowli ziemniaka przydatnego do przetwórstwa na chipsy oraz cztery odmiany o zróżnicowanej przydatności do przetwórstwa na chipsy zostały ocenione w Młochowie, w latach 1999–2001 pod względem zawartości skrobi i barwy chipsów. Zbiorcze analizy wariancji wykazały istotne zróżnicowanie między genotypami i latami badań dla wszystkich rozpatrywanych cech. Stwierdzono również znaczne różnice między genotypami pod względem ich interakcji z latami. Zidentyfikowano trzy rody (M-62705, M-62724 i M-62774) łączące cechy jasnej i stabilnej barwy chipsów (po przechowaniu bulw w niskiej temperaturze) z podwyższoną i stabilną zawartością skrobi. Stwierdzono średnio wysokie, istotne zależności między średnimi genotypowymi a badanymi parametrami stabilności: „wariancją stabilności” Shukli (Si2) i współczynnikiem zmienności (V%) w odniesieniu do barwy chipsów. Nie stwierdzono natomiast takiego związku w przypadku zawartości skrobi.