Podatność wiechliny łąkowej na brunatną plamistość w zależności od dynamiki wzrostu roślin i szerokości liścia w warunkach fitotronowych - Czembor, Elżbieta (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
Odporność wiechliny łąkowej (Poa pratensis L.) na brunatną plamistość powodowaną przez Drechslera poae (Baudys) Shoemaker jest jednym z głównych celów hodowli nowych odmian tego gatunku. Prowadzone badania wykazały istotną współzależność między podatnością wiechliny łąkowej na zakażenie D. poae a wzrostem roślin. Rośliny inokulowane grzybem i wykazujące objawy choroby były średnio o 10 cm wyższe od roślin kontrolnych. Odrosty roślin porażonych mierzone dwa tygodnie po koszeniu były średnio o 17 cm dłuższe niż mierzone równolegle odrosty roślin kontrolnych. Wyniki zostały potwierdzone metodą analizy korelacji. Nie stwierdzono istotnej współzależności między podatnością roślin na brunatną plamistość a szerokością blaszki liściowej.