Analiza genetyczna zawartości kwasów tłuszczowych w liniach DH rzepaku ozimego - Adamska, Elżbieta; Cegielska-Taras, Teresa; Szała, Laurencja; Czernik-Kołodziej, Krystyna (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
Doświadczenia polowe przeprowadzono w dwóch środowiskach na Polu Doświadczalnym Zakładu Roślin Oleistych Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Poznaniu w sezonie 1998–1999 oraz w Stacji Doświadczalnej Instytutu Genetyki Roślin PAN w Cerekwicy w sezonie 1999–2000. Każde z doświadczeń założono w układzie całkowicie losowym w trzech powtórzeniach. Obiektami były 32 linie podwojonych haploidów (linie DH) wyprowadzone metodą izolowanych mikrospor z pokolenia F1 mieszańca DH 0-120 × DH C-1041, mieszańce pokolenia F1 i F2 (w pierwszym roku badań), F2 i F3 (w drugim roku badań) oraz ich formy rodzicielskie. Badano w oleju nasion zawartość następujących kwasów tłuszczowych: kwasu palmitynowego (C16 : 0), kwasu stearynowego (C18 : 0), oleinowego (C18 : 1), linolowego (C18 : 2) i linolenowego (C18 : 3). W wyniku przeprowadzonej dwuczynnikowej analizy wariancji stwierdzono istotne różnice między latami oraz między badanymi genotypami. Natomiast nie wystąpiła dla żadnego kwasu tłuszczowego istotna interakcja genotypy × lata. Na podstawie linii DH oraz odpowiednich pokoleń segregujących oszacowano parametry genetyczne określające efekty addytywnego działania genów [d], dominacji [h] i nieallelicznej interakcji loci homozygotyucznych [i] i heterozygotycznych [l] dla zawartości poszczególnych kwasów tłuszczowych w każdym roku badań oraz dla obu lat łącznie. Praca stanowi także przykład na wyznaczanie średnich dla dwóch lat badań ocen parametrów genetycznych z wykorzystaniem mieszańców pokolenia F1 i F2 w pierwszym roku badań i F2 i F3 w drugim roku badań.