Zmiany składu florystycznego runi trawnika w zależności od składu odmianowego mieszanki - Stawiska, Elwira; Prończuk, Sławomir (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
Celem badań było określenie zmian w składzie florystycznym „mieszanek odmianowych” w pierwszym i drugim roku użytkowania trawników. Badano 12 odmian w obrębie gatunków: Lolium perenne L, Festuca rubra L. ssp. commutata Gaud, Festuca rubra L. ssp. rubra Huck. i Poa pratensis L. Odmiany wysiewano w mieszankach o następującym składzie gatunkowym: L. perenne L. — 40%, F. rubra spp. — 40%, P. pratensis L. — 20%. Odmiana była jedynym przedstawicielem gatunku w mieszance, natomiast pozostałe składniki mieszanki były reprezentowane przez stały zestaw odmian pozostałych gatunków. Jesienią w roku wysiewu oraz w poszczególnych sezonach roku pełnego użytkowania pobierano próby roślin z runi trawnika do analizy botaniczno-wagowej i określono zmiany składu florystycznego. Przeprowadzone badania wykazały, że zmiany składu florystycznego trawnika zależały głównie od komponentów gatunkowych, ale tylko niekiedy istotnie od odmianowych. W okresie dwóch lat użytkowania Lolium perenne zajmowała w mieszankach pozycję dominującą o udziale w runi powyżej normy wysiewu, Festuca rubra występowała w granicach normy wysiewu, a Poa pratensis wyraźnie poniżej normy. W drugim roku użytkowania zaznaczyły się zmiany w składzie runi. Istotnie zmniejszył się udział Lolium perenne, a wzrósł udziału Festuca rubra i Poa pratensis. Stwierdzono zmiany w udziale odmian w runi trawników w sezonach roku (wiosna, lato, jesień). Były one istotne u odmian Festuca rubra, a nie istotne u odmian Lolium perenne i Poa pratensis.