Obserwacje nad rozwojem traw o typie fotosyntezy C4 w warunkach Polski - Majtkowska, Gabriela; Majtkowski, Włodzimierz (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
Celem czteroletnich badań nad wieloletnimi gatunkami traw typu C4 fotosyntezy — Andropogon gerardi Vitm., Miscanthus sinensis (Thunb.) Anders., Panicum virgatum L. i Sorghastrum nutans (L.) Nash, jest określenie zakresu zmienności cech morfologicznych i fenologicznych, w aspekcie możliwości uprawy na cele energetyczne w warunkach klimatycznych Polski. Wyniki wstępnej waloryzacji prowadzonej w sezonie wegetacyjnym 2001 roku wykazały znaczne zróżnicowanie roślin pod względem obserwowanych cech. Na uwagę zasługuje ekotyp Andropogon gerardi nr 373/98, który osiągnął wysokość 270 cm, przewyższając otrzymane z amerykańskich banków genów odmiany tego gatunku (wysokość odmian od 205 do 230 cm). Zróżnicowanie wysokości odmian Panicum virgatum i Sorghastrum nutans mieściło się pomiędzy 153 a 225 cm. Wszystkie badane taksony północnoamerykańskie wytworzyły nasiona, które zebrano w okresie od 3 do 31 października. Obserwacje rozwoju 9 linii mieszańcowych Miscanthus sinensis, przeprowadzone pod koniec sezonu wegetacyjnego, wykazały że większość roślin (65%) znajdowała się w fazie wegetatywnej lub kłoszenia, a 35% w fazie generatywnej. Tylko z kilku roślin w ramach linii “3” uzyskano nasiona. Obiekty tej linii charakteryzowały się również największą wysokością (do 270 cm).