Kriokonserwacja — nowoczesna metoda długotrwałego przechowywania materiału roślinnego - Kryszczuk, Artur (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2002)
Kriokonserwacja jest to metoda przechowywania zamrożonego materiału biologicznego w bardzo niskich temperaturach, najczęściej w ciekłym azocie (-196° C). W pracy dokonano przeglądu literatury na temat kriokonserwacji materiału roślinnego pochodzącego z kultur in vitro, z uwzględnieniem metod, warunków procesu i możliwości szerokiego zastosowania w bankach genów. Zestawiono wyniki uzyskane przez autorów zajmujących się kriokonserwacją różnych gatunków roślin.