Charakterystyka wytworzonych materiałów wyjściowych pszenżyta ozimego odpornych na porastanie - Grzesik, Helena (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2002)
Podano krótką charakterystykę odporności na porastanie, mrozoodporności i cech struktury plonu sześciu rodów pszenżyta ozimego o normalnej wysokości roślin wytworzonych w Zakładzie Roślin Zbożowych Instytutu Hodowli Roślin w Krakowie przez Grzesik. Rody wykazujące wysoką odporność na porastanie w ciągu 5–7 kolejnych lat badań można uznać za źródła tej cechy, co stwarza możliwość wykorzystania ich w dalszych pracach, zmierzających do wyhodowania nowych odpornych na porastanie odmian pszenżyta.