Metody stosowane do charakteryzowania izolatów Phytophthora infestans, organizmu powodującego zarazę ziemniaka - Śliwka, Jadwiga (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2002)
Praca jest przeglądem literatury dotyczącej rodzajów polimorfizmu występujących wśród izolatów Phytophthora infestans, organizmu powodującego ważną chorobę ziemniaka — zarazę ziemniaka. Skupiono się głównie na metodach wykrywania poszczególnych rodzajów polimorfizmu. Szczegółowo omówione zostały metody określania: typu kojarzeniowego, odporności na metalaksyl, wirulencji, agresywności, patogeniczności, izoenzymów peptydazy i izomerazy glukozo-6-fosforanu, polimorfizmu długości fragmentów restrykcyjnych DNA jądrowego (sonda RG-57) oraz haplotypu mitochondrialnego. Wspomniano o testach opartych na metodzie PCR pozwalających wykrywać typ kojarzeniowy i polimorfizm w obrębie znanych sekwencji P. infestans, a także o markerach RAPD.