Charakterystyka wybranych odmian i linii Triticum durum pod względem odporności na rdzę brunatną (Puccinia recondita f. sp. tritici) - Strzembicka, Anna; Szwed-Urbaś, Krystyna; Segit, Zbigniew (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2001)
Oceniano odporność 29 genotypów Triticum durum, w tym 16 odmian zagranicznych i 13 linii krajowych na rdzę brunatną (Puccinia recondita f. sp. tritici) w latach 1999–2000. Rośliny z poszczególnych form inokulowano w szklarni w stadium siewek czterema patotypami (izolatami) grzyba, zaś w polu mieszaniną tych patotypów w stadium 8–9 według skali Feekesa. Dwanaście spośród badanych form (7 odmian i 5 linii) charakteryzowało się wysoką odpornością na rdzę brunatną w stadium siewek i w stadium rośliny dorosłej. Osiem form (5 odmian i 3 linie) wykazało średnią odporność w warunkach polowych.